neděle 21. února 2016

Zapomínat a odpouštět -Šríla Bhaktivedanta Swami Mahárádž



"Měli bychom se naučit zapomínat a odpouštět drobné nehody, poněvadž kdykoli jsou na místě přítomny dvě osoby, vždy se naskytne nějaké nedorozumění. Takové nedorozumění se děje i mezi manželem a manželkou, co říci o ostatních. Avšak musíme věci přizpůsobit na základě vědomí Krišny. Měli bychom mít neustále na paměti, že vědomí Krišny je výzvou pro novodobou svedenou lidskou společnost, a že musíme čelit mnoha nepříznivým událostem."
(Dopis Šríly Prabhupády Gargamunimu, leden 1968)

pátek 19. února 2016

Nejprve služte svému Dikša guruovi-Šríla Bhakti Prajñana Keshava Gosvámi Mahárádž


"Je nezbytné na prvním místě uctívat díkšá-gurua. Pokud uvažujeme do hloubky, vidíme, že guru, jenž uděluje mantry, je vskutku tím nejdůležitějším. Pouze ti, kteří dávají pokyn sloužit díkšá-guruovi, jsou ve skutečnosti šikšá-guruové. Ti, jenž jsou proti tomu dávat pokyn týkající se služby díkšá-guruovi, se nikdy nemohou označovat za šikšá-guruy. Vlastně to ani nejsou Vaišnavové, neboť se vzdávají své povinnosti učit ostatní, aby vzdávalináležitou úctu díkšá-guruovi."
~ Šrí Šrímad Bhakti Pragňan Kešava Goswámí Mahárádž,
(Ze dne 13.2.1961 - Sri Uddharan Goudiya Math, Chunchura, Západní Bengálsko)

Očistit srdce od chorob - Šríla Bhaktivédanta Vana Maharádž

"Bude-li někdo naslouchat Rasa-katha z lotosových rtů Mahábhagavata Vaišnavy, tato katha očistí jeho srdce od chorob, jako je chtíč, hněv atd."
~ Šríla Gurudev (Delhi, prosinec 2015)

Měli byste vědět, že pilířem krišna-bhakti je guru-ništha- Šrí Šrímad Bhaktivédanta Nárájana Maharádža

"Měli byste vědět, že pilířem krišna-bhakti je guru-ništha - ryzí víra v Šrí Gurua. Nemá-li člověk guru-ništhu, pak nemá bhakti vůbec.
Pokud chcete být šťastní, měli byste přijmout vysoce kvalifikovaného Gurua a guru-paramparu. Jestliže tak neučiníte, budete muset zakoušet utrpení stáří a smrti.
Snažte se to pochopit. Díky guru-bhakti se naše životy změní a budeme navěky šťastní."
(Šríla Bhaktivedánta Nárájan Mahárádž, 11. února 2001, Singapur)

Upřímně se oprostit od sklonu k sektářství - Šríla Bhakti Bibudha Bodhajan Mahárádž


"Můžeme se stát způsobilými k tomu, abychom byli skutečným následovníkem Šrí Krišny Čaitanji Maháprabhua, když se upřímně oprostíme od sklonu k sektářství - z celého svého srdce."
Šríla Bhakti Bibudha Bodhajan Mahárádž

Šrímad-Bhágavatam, 6.3.24 Význam-Šríla Bhaktivedanta Swami Mahárádž

"Zpívání Hare Krišna mantry se doporučuje i těm lidem, kteří se dopouští prohřešků, protože pokud budou i nadále zpívat, postupně to bude bez přestupků."
(Šrímad-Bhágavatam, 6.3.24 Význam)

Zdrojem osvobození je milost Gurua- Šríla Bhaktivedánta Vana Mahárádž

"Zdrojem osvobození je milost Gurua, poněvadž jedině on nám jej může dát. Je tedy nutné přijmout útočiště u lotosových chodidel pravého duchovního mistra a stále na něj vzpomínat."
(Šríla Bhaktivedánta Vana Mahárádž, Delhi 2015)