středa 4. března 2015

"Kdo je Krišna?"-Šríla Bhaktivedanta Swami Mahárádž

'Slečna Nixonová: Má první otázka je nejzákladnější. Co je to vědomí Krišny?

Śrīla Prabhupāda: Krišna znamená Bůh. My všichni jsme s Ním důvěrně spojeni, protože On je naším původním otcem. Ale zapomněli jsme na toto spojení. Až se začneme zajímat o poznání, "Jaké je mé spojení s Bohem? Co je smyslem života?" pak se nazýváme ve vědomí Krišny.

Slečna Nixonová: Jak se vědomí Krišny vyvine v člověku, který ho praktikuje?

Śrīla Prabhupāda: Vědomí Krišny již existuje v jádru srdce každého. Ale kvůli našemu materiálně podmíněnému životu jsme na to zapomněli. Proces zpívání Haré Krišna mahámantry -

Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa, Kṛṣṇa Kṛṣṇa, Hare Hare/ Hare Rāma, Hare Rāma, Rāma Rāma, Hare Hare

- obnovuje vědomí Krišny, které už máme. Například, před pár měsíci tito američtí a evropští chlapci a děvčata nevěděli o Krišnovi, ale zrovna včera jsme viděli, jak zpívali Hare Kṛṣṇa a tancovali v extázi po celý průvod Ratha-yātry [každoroční festival podporovaný hnutím vědomí Krišny ve městech po celém světě). Myslíte si, že to bylo umělé? Ne. Umělé, nikdo nedokáže současně zpívat a tancovat hodiny.  Ve skutečnosti probudili jejich vědomí Krišny tím, že následovali pravý postup. Toto je vysvětleno v Čaitanja-čaritāmṛtě (Madhja 22. 107):

nitya-siddha kṛṣṇa-prema ‘sādhya’ kabhu naya
śravaṇādi-śuddha-citte karaye udaya

Vědomí Krišny dříme v srdci každého, a když člověk přijde do kontaktu s oddanými, probudí se. Vědomí Krišny není umělé. Stejně jako mladý chlapec probudí svou přirozenou přitažlivost k mladé dívce v její společnosti, podobně, pokud někdo zaslechne o Krišnovi ve společnosti oddaných, probudí své spící vědomí Krišny.

Slečna Nixonová: Jaký je rozdíl mezi vědomím Krišny a vědomím Krista?

Śrīla Prabhupāda: Vědomí Krista je také vědomím Krišny, ale poněvadž v současné době lidé nedodržují pravidla a usměrnění křesťanství - přikázání Ježíše Krista - nedostávají se k úrovni vědomí Boha.'
(Nauka o seberealizaci, Šríla BV Swámí Prabhupád - zakladatel, áčárja Hnutí pro vědomí Krišny)

Žádné komentáře:

Okomentovat