neděle 18. ledna 2015

"Komu můžeme důvěřovat ve snaze o rozpoznání dobra a zla?"-Šrí Šrímad Bhaktivédanta Nárájana Maharádža


Komu můžeme důvěřovat ve snaze o rozpoznání dobra a zla? Potřebujeme autoritu, někoho, kdo je velmi laskavý a nesobecký, někoho, komu můžeme věřit. Védská literatura, Védy, Upanišady a Šrímad Bhagavatam jsou takové autority, ale nemohou k nám hovořit přímo. Přímo mohou hovořit s velkými dušemi, které se nacházejí na vyšší úrovni než jsme my, s osobnostmi jako Vjása (autor všech částí védské literatury), Šukadéva Gosvámí (velký světec, jenž první přednesl Šrímad- Bhagavatam), Valmíki (autor Rámajany) a Parášara (další z velkých světců, otec Vjásadevy). Navštívíme-li přednášky takových velkých učitelů, nasloucháme jim a čteme pod jejich vedením, můžeme postupně porozumět. Ale pokud čteme Šrímad- Bhagavatam  bez jejich vedení, můžeme být ovlivněni chtíčem a nevědomostí.

Příklad nám dávají velcí světci, kteří poprvé přednesli Šrímad-Bhágavatam. Svým žákům dávali pokyny až poté, když je sami vyslechli a plně uskutečnili jejich význam. Díky tomu pak byli schopni Šrímad-Bhágavatam přednést s plným poznáním a Bhágavatam je inspiroval. Měli bychom se snažit následovat jejich příklad, a tak získat plnou víru v Písma jako jsou Védy, Upanišady, Bhagavadgíta a Šrímad-Bhagavatam.

Hluboké pravdy obsažené v těchto Písmech byly předávány od nepaměti skrze nepřerušenou, učednickou posloupnost začínající u pána Brahmy, druhotného stvořitele tohoto vesmíru. V dnešní době byly předávány prostřednictvím Šríly Bhaktisiddhánty Sarasvátí Thákura (velmi významného, oddaného a kazatele naší doby, který ustanovil Gaudiya Math, jehož různé větve nyní šíří vědomí Kršny po celém světě) a jeho žáků, jako je náš Gurudév Šríla Bhakti Pragňána Kéšava Maharádža a Šríla Bhaktivédanta Svami Maharádža. Je pro nás nezbytné, abychom se snažili porozumět především studiím Písem přijatých touto duchovní posloupností.

Písma poskytují důkaz o tom, že Kršna (také známý jako Hari) je Nejvyšší Absolutní Pravda–parama-tattva. Jinými slovy, Kršna je Nejvyšší Osobnost Božství. Je oceánem všech transcendentálních nálad a vztahů a vlastní všechny energie a schopnosti v plné míře. Je také velmi milosrdný a základním zdrojem vší naší existence.

Zdroj: "Být ovládán láskou"

Žádné komentáře:

Okomentovat