neděle 18. ledna 2015

"Upadešávalí"-Šríla Prabhupád Bhaktisiddhánta Sarasvatí Mahárádž


1. „Param vidžajaté šrí-kršna-sankírtanam - nejvyšší vítězství společnému zpívaní Kršnových jmen,“ to je jediným předmětem uctívání Šrí Gaudia Mathú.

2. Šrí Kršna, jenž je višaja-vigraha, objektem prémy oddaného, je jediným poživatelem a všichni ostatní jsou určeni k Jeho potěšení.

3. Ti, kdo nevykonávají Hari-bhadžan, jsou nevědomci a vrazi své vlastní duše.

4. Přijetí šrí harinámu a přímá realizace Bhagavána, se od sebe neliší.

5. Ti, kdo považují polobohy za rovné Višnuovi, nejsou způsobilí služby Bhagavánovi.

6. Zakládat tiskárny pro tištění knih o oddané službě a kázat prostřednictvím programů náma-haty, je opravdová služba Šrí Majápuru.

7. Nejsme konatelé dobrých, nebo špatných skutků, ani nejsme učenci, nebo nevzdělanci. Naší povinností je nést boty čistých oddaných Šrí Hariho, jsme zasvěceni do mantry – kirtania sadá hari.

8. Kázání bez správného chování (vlastního následování) je pouhou karmou, světskou činností. Bez toho, abychom kritizovali povahu druhých, je třeba opravit sám sebe, to je můj osobní pokyn.

9. Sloužit Vradžavásím, kteří pociťovali velké odloučení od Kršny poté, co opustil Vradžu, aby žil v Mathuře, je naší nejvyšší přirozenou činností.

10. Toužíme-li po tom, abychom v životě následovali příznivý směr, je nezbytné odmítat teorie mnoha jiných lidí a pokynům naslouchat pouze z transcendentálního zdroje.

11. Zvířecí život v podobě hmyzu, nebo v jakékoliv jiné podobě z nespočetného množství tisíců životních podob je přijatelný, avšak přijmout útočiště u podvádění je zcela nesprávné. Pouze upřímnému člověku se dostává opravdové přízně.

12. Jednoduchost je synonymem vaišnavismu. Služebníci paramhamsa vaišnavů by měli být jednodušší, neboť jednoduchost je vlastností, která z nich činí nejvyšší bráhmany.

13. Pomáhat odtáhnout podmíněné duše od jejich zvráceného pouta k hmotné síle - mahámáje, je vyjádřením nejvyššího soucítění. I v případě, je-li pouze jediná duše osvobozena z jejího vězení. Takový projev soucitu je nekonečně více nápomocný, než postavení nespočetného množství nemocnic.

14. Do tohoto světa jsme nepřišli, aby se z nás stali stavitelé, jsme poslové pokynů Šrí Čaitanjadévy.

15. V tomto světě nebudeme žít dlouho a náležitým vykonáváním hari-kírtanu, v čase opouštění našich hmotných těl, zakusíme konečnou odměnu v podobě opravdového života.

16. Prach z nohou Šríly Rúpy Gosvámího, jenž naplnil vnitřní touhu Šrí Čaitanjadévy, je naším vytouženým životním cílem.

17. Pokud ze strachu, že někteří z posluchačů mé přednášky o Absolutní Pravdě budou rozrušeni, od přednášení upustím, odkloním se tak od cesty Védské pravdy a přijmu cestu nepravdy. Stanu se nepřítelem Véd, ateistou a nebudu věřit v Bhagavána, jenž je zosobněním pravdy.

18. Kršnův daršan je možné obdržet pouze prostřednictvím sluchu, nasloucháním hari-kathá od čistých vaišnavů, neexistuje žádný jiný způsob.

19. Jakékoliv místo, kde se přednáší hari-kathá, je místo posvátné.

20. Správné naslouchání - šravanam se stává dokonalé prostřednictvím kírtanu, který dává dobrou možnost pro vzpomínání - smaranam. Tak bude možná zkušenost přímé služby v zábavách aštakalija-líl, Šrí Rádhy a Kršny, v každé z osmi částí dne.

21. Musíme porozumět tomu, že hlasité zpívání jmen Šrí Kršny je bhakti.

22. Bhagaván nepřijme žádné jídlo od člověka, který nezpívá harinám sto tisíckrát denně (64 kol).

23. Upřímnou snahou zpívat harinám bez přestupků a nepřetržitě setrvávat ve zpívání, se naše přestupky vytratí a na našem jazyku se zjeví čistý harinám.

24. Jakmile se během našeho zpívání v naší mysli vyjeví světské myšlenky, není si třeba zoufat. Druhotným přínosem zpívání harinámu je to, že takové zbytečné, světské myšlenky postupně odejdou; proto není třeba mít z takovéhoto rušení strach. Odevzdáním vlastní mysli, těla a slov ve službě Šrí Námu a nepřetržitým a odhodlaným zpíváním nás Šrí Náma Prabhu obdaří daršanem Jeho nejvýše příznivé transcendentální podoby. A nepřetržitým zpíváním, až do úplného odstranění anárth, se díky síle Šrí Námu, zcela přirozeně projeví Jeho podoba, vlastnosti a zábavy.

Žádné komentáře:

Okomentovat