neděle 12. dubna 2015

"Měli bychom se upřímně modlit"-Šrí Šrímad Bhaktivédanta Nárájana Maharádža

11. duben 2000 v Mathuře, Šríla BV Nárájan Mahárádž

 Před usínáním bychom měli být velmi opatrní. Měli bychom se upřímně modlit: "Celý den jsem se snažil ze všech sil, ale během noci nemám nic pod kontrolou. Nevím, kam má mysl zaletí a kam mě odnese." Jestliže se modlíme a spoléháme na milost Hariho, Gurua a Vaišnavů, budou nás opatrovat. A jaký bude výsledek? Můžeme sledovat, jaká myšlenka přijde jako první do našeho srdce a mysli, až se ráno probudíme. Pokud toto budeme trénovat, pak, za pár dní, když budeme vzhůru, nějaké čentování, nějaké modlitby, nebo nějaká vzpomínka na Pána jistě přijde.

 Mějte prostou (upřímnou) mysl. Je velmi důležité být upřímný v srdci. Pokud nejsme upřímní v srdci - je to k ničemu. Můžeme navenek vynaložit mnoho úsilí, ale jestliže naše mysl není upřímná (prostá), nezískáme žádný výsledek. Jaký má prostá mysl význam? Znamená to, že jsme si jistí, co chceme. Nejsme již zmatení a nesnažíme se podvádět druhé. Nejsme podvodníci.

 Víme, že chceme lásku a náklonnost k Harimu, Guruovi a Vaišnavům; tak se je snažíme potěšit. Neexistují žádné jiné tužby. Měli bychom zpívat hlasitě, protože mysl je nevypočitatelná. Pokud nás rozrušuje, měli bychom hlasitě zpívat:

Haré Krišna, Haré Krišna, Krišna Krišna, Haré Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré!

Automaticky získáme plnou pozornost mysli.


fb stránka Bhakta Bandhav

Žádné komentáře:

Okomentovat