sobota 25. dubna 2015

"Opravdový sankírtan"-Šríla Prabhupád Bhaktisiddhánta Saraswatí Thákur

„Kírtan“ se nazývá „sankírtan“, když ho mnoho lidí vykonává dohromady. Avšak bude mít jméno „sankírtan“ nějakou cenu, pokud se nějací ničemníci, bez nadšení pro službu Šrí Bhagavánovi, sejdou, aby jednohlasně pokřikovali? Pravý „hari-sankírtan“ to bude, když se připojíme k „sankírtanu“ věrných oddaných, kteří slouží Šrí Bhagavánovi podle zásad stanovených ve Védách a spřízněných „šástrách“.

 Opačně, není to „hari-sankírtan“, jakmile se provádí kvůli prevenci epidemií cholery nebo neštovic, kvůli prosperitě v profesi, pro zisk nebo úctu a pověst. Tento „kírtan“ je „mája-kírtan“ – zpívání v rámci moci nad iluzorní energií.

 Dokud se nepřipojíme k dokonalému „krišna-kírtanu“ vedeným pravými oddanými, „mája“ nás bude klamat různými způsoby. A pokud se připojíme ke „kírtanu“ zaslepených sebebludařů, jenž se nestarají o své pravé štěstí, pak zajisté nedosáhneme našeho vlastního skutečného štěstí. Jestliže následujeme lidi, kteří nikdy neobdrželi pokyny od pravých „Vaišnavů“, nýbrž je jen napodobují tím, že zdobí svá těla korálky „tulasí“ a jinými znaky, a kteří vykřikují něco, co se zdá být jmény Boha pouze vnějším zvukem, nenalezneme „šrí hari-náma-sankírtan“.

 (Upraveno z „The Gaudiya“, svazek 23, 10. vydání, přeloženo týmem „Rays of the Harmonist“)

Žádné komentáře:

Okomentovat