pátek 17. dubna 2015

"Ohledně takzvaných guruů"-Šríla Bhaktivedanta Swami Mahárádž

Śrīla Prabhupāda praví: [Ohledně takzvaných guruů] 

 Puṣṭa Kṛṣṇa: A co tzv. guruové, kteří si berou trochu odsud a trochu odtamtud?

 Prabhupāda: Tzv. guruové, jsou tzv. guruové. Nejsou guruy. To již bylo vysvětleno. Jestliže někdo neříká to, co říká Kṛṣṇa, pak není guru. Pokud přijmete tzv. gurua, je to vaše smůla. Co se dá dělat?

 Puṣṭa Kṛṣṇa: Někteří z nich řeknou něco, co Kṛṣṇa říká, avšak převezmou rovněž z jiných míst. Jaké je postavení takových osob?

 Prabhupāda: Je nejnebezpečnější. Je nejnebezpečnější. Je to prospěchář. Shání zákazníka, něco tady... Dle přání zákazníka dává něco, co potěší zákazníky. Takže on není guru. Je služebník. Chce sloužit takzvaným žákům, aby mohl být spokojený a něco mu zaplatit. Je služebník. Není guru. Guru je pán. Nemůžete neuposlechnout gurua. Ale pokud se stanete služebníkem, chcete potěšit žáka tím, že mu lichotíte, abyste od něho získali peníze, pak nejste guru, jste služebník. Stejně jako sluha těší pána. On není guru. Je služebník. Takže, naše postavení by mělo být služebník, ano, ale služebník Nejvyššího. Guru znamená silný. Nemůžete ho využít pro uspokojení svých rozmarů. To není guru.

 [Odpověď na dotazník z "Bhavān's Journal": Vṛndāvana 28. června 1976]

Žádné komentáře:

Okomentovat