sobota 10. února 2018

"Co hledáme, je čistá láska a náklonnost" -(Šrí Šrímad Bhaktivédanta Nárájana Maharádža)


Moderní vědci vynalezli nukleární zbraně a nadále pokračují v jejich výzkumu. Usilují o vynalezení zbraně, která by mohla v okamžiku zničit celý svět. Je snad takovýto pokrok pokrokem lidské civilizace? Kam se poděla láska a náklonnost mezi rodiči a jejich dětmi? Mezi ženou a mužem? Mezi národy? Proč máme tolik složité pasové kontroly? Jak je to vše možné? Často cestuji po mnoha zemích světa, a to pouze proto, abych učil jejich obyvatele o vědomí Kršny, ale úředníci dělají tolik potíží. Proč?
Pokrok a objevy materiální vědy mimo jiné vzájemně přiblížily mnohé oddělené části světa, avšak bohužel způsobily rovněž mnoho potíží. Nejzávažnější z nich je, že láska a náklonnost společně mizí z lidských srdcí. Právě proto jsou všichni lidé nešťastní, vzájemně se přou a chtějí jeden druhého ovládat.
Je zřejmé, že lidé nejsou šťastni ve svém rodinném životě a ani v životě mimo svůj domov. Ale pokud je životní úroveň o tolik vyšší, proč lidé mění své partery třikrát, čtyřikrát, dvanáctkrát nebo dokonce i dvacetkrát? Proč střídají partnery podobně jako psi a kočky? Každý touží po klidném a šťastném životě nemyslím si však, že pokrok materiální vědy učinil někoho šťastným. Radost závisí pouze na lásce. Nebudeme šťastni bez lásky, prémy. Naší výlučnou a opravdovou nezbytností je být šťastni a milováni.
Snažíme se být šťastní tak, že vyvíjíme nečistou lásku a náklonnost k nedokonalým lidem. Védská literatura nám radí, jak být skutečně šťastni, tj. vyvineme-li čistou lásku a náklonnost k Nejvyšší Čisté Bytosti, Nejvyšší Osobnosti Božství.

Ve Védách a Upanišadách se dočteme o naší totožnosti, jako části částí Nejvyšší Osobností Božství, Šrí Kršny, a naší přirozené povaze átmá-svarúpě, Jemu s láskou a náklonností sloužit. Ale naneštěstí jsme na to zapomněli. Kvůli tomu jsme spoutání Pánovou iluzorní silou májou, jež nás drží v tomto světě a dává nám různé strasti a utrpení, jako jsou: zrození, smrt, stáří, nemoci atp. Proč? Jednoduše proto, abychom porozuměli tomu, že v tomto hmotném světě nemůžeme být šťastni pomocí materiálního zabezpečení, snahou o naplnění našich materiálních přání a shromažďo-váním hmotného bohatství. Můžeme být šťastní v tomto a nadcházejícím světě, jakmile budeme sloužit Nejvyšší Osobnosti Boha, Šrí Kršnovi. Proto je nezbytné, abychom zpívali a vzpomínali na Jeho svatá jména a slávu.

Žádné komentáře:

Okomentovat