sobota 10. února 2018

"naplnění božské lásky"-Šríla Bhakti Vallabh Tírtha Gósvámí Mahárádž

Nejvyšším cílem života je božská láska ke Šrí Krišnovi a země zvaná Vrindávana je transcendentální říše, kde Krišna provádí mnoho druhů věčných zábav se všemi odevzdanými dušemi. Ve Vrindávaně můžeme uctívat Krišnu v souvislosti s jakýmkoliv možným vztahem, který si přejeme. Můžeme zde Pánu sloužit
v neutrální náladě, ve služebnické náladě, jako blízký přítel, v náladě rodičovské náklonnosti, nebo dokonce v náladě manželské lásky.

Všichni Krišnovi společníci ve Vrindávaně jsou tak milí. Jeho přátelé mu vyšplhají na ramena, aby utrhli ovoce z vrcholku stromů. Potom ovoce ochutnají, aby zjistili, jestli je dobré, než ho dají Krišnovi. Je tu tolik náklonnosti a důvěrnosti. V této zemi není žádný majestátní aspekt Boha. Obyvatelé Vrindávany, jež
jsou odevzdanými a osvobozenými dušemi, myslí na Krišnu jako na svého přítele, dítě nebo milence. Každý je zde ponořen do oceánu blaženosti.

Milostné uctívání pasaček (gópií) je pro Krišnu nejvyšší. Gópí plně zaměstnaly všechny své smysly ve službě Šrí Krišnovi. Z gópií je nejlepší Šrí Rádhá, Krišnův Absolutní Protějšek. Je zosobněním Jeho vnitřní energie extatické lásky a Její oddanosti Krišnovi se nic nevyrovná.
My bohužel po Krišnovi netoužíme. Když někdo opravdu touží po Krišnovi, nemůže se vrátit ke svému hmotnému životu. Všechny jeho hmotné vztahy jsou zničeny. Měli bychom tedy vyvinout touhu po oddanosti tak, že se budeme stýkat s čistými oddanými Pána. Jejich milostí budeme schopni dosáhnout krišna-prémy, božské lásky k Bohu, nejvyššího cíle života. Nebuďte tedy sklíčení. Upřímné duše nebudou nikdy podvedeny. Má láska vám všem.

Žádné komentáře:

Okomentovat