sobota 10. února 2018

"Sadhu-Sanga"-Šríla Bhaktivédanta Vana Gosvámi Maharádža

Snažte se pochopit, že bez duchovního života nemáme nic víc než zvířecí život. To jediné, co zvířata, jako kočky, psi, ptáci a divoká zvěř, dělají, je, že spí, jí, brání se a stýkají se za účelem páření. Lidské bytosti také dělají to samé; toto je společné mezi nimi a zvířaty. Naše skripta vysvětlují velmi jasně nehorázné štěstí, které člověk má, když přijde do vědomí Krišny a praktikuje nefalšovanou oddanou službu.
Ve Šrímad Bhagavatamu (10.51.53) je uvedeno:
„Pokud, zatímco putuje v cyklu opakovaného zrození a smrti, někdo dosáhne extrémního štěstí a má být vysvobozen z tohoto materiálního světa, ten dosáhne společnosti sádhua, sádhu-sangy.“
Jak někdo může získat společnost sádhua (svaté osoby)? Ve skriptech je vysvětleno, že bez společnosti svaté osoby vám nic nemůže pomoci ve vašem duchovním životě. Takže, v knize „Bhakti-rasamrita-sindhu Šríla Rúpa Goswámípada (čistý oddaný Krišny) říká: adan sraddha – „Mějte víru ve skripta a v pokyny sádhua.“ Avšak bez duchovních zbožných činností, neboli sukriti, nemůžete získat společnost sádhuů a pevná víra v pokyny ze skript nepřijde. Tato sukriti přichází dvěma způsoby: vědomě (gňata) nebo nevědomě (agňata). Pokud rozumíte slávě sádhua, gurua, šástry (posvátná skripta) nebo tulasí (posvátná rostlina), a sloužíte kterémukoliv z nich, tomu se říká gňata-sukriti. Agňata znamená „náhodou“ – když se ve vašem životě stane něco náhodou. Příkladem je, když, během zalévání spousty rozkvetlých květin na vaší zahradě, někdy nevědomě zalijete posvátnou rostlinu tulasí, která je schovaná mezi jinými rostlinami. Toto vytváří sukriti ve vašem srdci.
Po mnoha životech, když vaše sukriti dospěje, vaše víra vás přenese do společnosti sádhua. Šríla Džíva Goswámípada tomu dává pěkný příklad. Kdysi jeden pudžárí (oddaný, který uctívá Božstvo na oltáři v chrámu) uctíval Thákurdžího (sanskritské jméno pro Božstvo) a obětoval lampy z ghí. Opustil chrámovou místnost, ale zapomněl tam lampy a nechal je uvnitř. Mezitím malá krysa vběhla do chrámové místnosti a, hledajíc nějakou potravu, přišla do styku s plamenem z jedné ghíové lampy. To plynulo z mnoha nashromážděné sukriti, tudíž v jejím následujícím životě se duše krysy narodila v lidském těle jako princezna. Jak jsem vysvětlil, atma (duše) vstupuje do dalšího těla po skončení současného těla. Dokud trpíte vaší předešlou karmou (reakcemi), musíte zůstat ve svém současném těle. Když vaše karma skončí, atma automaticky opustí tělo a přechází do dalšího těla nemluvněte. Vědomě nebo nevědomě, pokud praktikujete duchovní život, získáte pokročilejší těla a dosáhnete vyšších úrovní vědomí. Tímto způsobem Krišna říká Ardžunovi (žák Krišny) ve Šrímad Bhagavad-gítě (posvátná kniha):
„Dám ti bhakti-jógu, abys mohl vyvinout svůj duchovní život. Všechno pro tebe zařídím, včetně toho, jaké tělo dostaneš, tudíž budeš schopen dělat bhadžanu a sádhanu.
(Bhakti-jóga = oddaná služba Krišnovi
Bhadžana = pocity v oddané službě
Sádhana = oddaná služba v praxi - zpívání svatých jmen, uctívání Božstev, obětování vonných tyčinek, květin, ghíových lamp Božstvům (ghí - přečištěné máslo), džapa meditace, atd.)

Žádné komentáře:

Okomentovat