sobota 10. března 2018

"Sádhu-sanga je vždy nutná"-Šrí Šrímad Bhakti Vaibhava Purí Gósvámí Mahárádža


Nevíme, kolik času nám zbývá, janma-mrtyu-jara-duhkhair. Měli bychom pochopit, že nejsme to, za co se považujeme, že nevíme, co se přihodí za hodinu. Proto bychom neměli otálet, proto bychom neměli být líní v našem úsilí nalézt skutečného sádhua.

Rávana jednou prohlásil: „Uvažoval jsem o stavbě schodů na Svarga-lóku. Mohl jsem to udělat, ale počkal jsem s tím.“ Ne! Cokoliv považuješ za dobré, učiň to okamžitě, bez odkládání. Krišna ti pomůže. Nemáš-li k tomu schopnosti, Krišna ti pomůže rozpoznat, který proces je vhodné zvolit. Daruje ti řešení a požehnání. Krišna je tu neustále. Na začátku, uprostřed a na konci – všude je Krišna. Nic se neděje bez Krišny. Takto vypadá koncepce oddaného a to se nazývá vědomí Krišny. Nehovoříme o koncepcích jňáních a jogínů. Hovoříme o koncepci oddaného. Výsledek, kterého dosahuje bhakta, se liší od toho, co dosáhne jňání a jogín.

Bhakta je vždy šťastný, netouží dokonce ani po osvobození. „Mám-li se znovu narodit, nebudu trpět. Šťastně se narodím jako oddaný nebo v domě oddaného. Ať je má podoba lidská nebo zvířecí, musím se držet v blízkosti sádhua.“ Sádhu-sanga je vždy nutná.
'sādhu-saňga', 'sādhu-saňga' — sarva-śāstre kaya
lava-mātra sādhu-saňge sarva-siddhi haya
(Šrí Čaitanja Čaritámrita, Madhya 22.54)
Všechna Písma tvrdí: „Vyhledej společnost sádhua!“ Jakého sádhua? Živého sádhua, nikoliv toho, který tento svět opustil. Můžeš obdržet jejich učení z knih, ale přímá společnost živého sádhua bude efektivnější.

Je-li tedy přítomen sádhu, musíš se obrátit na něho. Tady není o čem diskutovat. Jednej jednoduše a prakticky a vyhledávej sádhuovu společnost. Hovoř s ním, naslouchej mu a pozoruj jeho chování a tvoje srdce bude na míru požehnáno. Pokud ovšem pouze čteš šástru nebo úvahy sádhuů, stejného prospěchu nedosáhneš. Sádhuové jsou přítomni vždy, proto netvrď, že tu nejsou. Dokud bude existovat tento svět, sádhuové budou vždy přítomni. Musíme být pouze dostatečně šťastliví, abychom se s nimi směli setkat a získat veškerá požehnání, kterých je nám třeba.

Nemusíme se srovnávat s ostatními, nemusíme se hnát za hmotnými věcmi. Jediné, co chceme, je Pán Krišna. Pocítíme-li tuto silnou touhu, Krišna k nám přijde. Musíme cítit tuto nutnost a okamžitě se pustit do duchovní praxe. Cokoliv od nás sádhu vyžaduje, to uděláme. Budeme-li pokračovat v pouhém čtení šástry, nedá nám to tu stejnou sílu. Může ti odstranit určité pochybnosti, ale tyto budou zničeny ještě mnohem více, jestliže máme společnost sádhua, jestliže pozorujeme a chápeme jeho činnosti. Jsi-li upřímný, obdržíš upřímnou společnost. Pokud ale upřímný nejsi, nezískáš nic. Upřímnost je nezbytná. Záleží to na nás, protože Krišna nikdy nikoho nepodvede. Jedno z Jeho Jmen je Kritajňa. V Sahasra-náma je nazýván Kritajňa, protože přijme cokoliv, co pro Něho udělám. Pokud na Něho myslím a naříkám pro Něho, pomůže mi.

Zdroj: http://www.radha-govinda.net


Žádné komentáře:

Okomentovat