neděle 4. března 2018

"Spojení se světci"- Šríla Bhakti Rakšak Šrídhar Dév–Gósvámí

V tomto světě jsme obvykle lidmi činu, neboť exploa­tivně využíváme prostředí a přírodu, abychom získali ener­gii. Stále se snažíme získávat více a více energie, abychom ji mohli kdykoli využít k naší potřebě a abychom ušetřili něco k pozdějšímu zužitkování. Taková je všeobecně povaha těch, kdo zde žijí. Vstoupí-li však této snaze do cesty nějaké překážky, pak jsou považovány za velmi ne­příznivé, neboť jsou v rozporu s materiálním cílem života, totiž s hromaděním více energie. My jsme však upozor­ňováni na důležitost vnitřního bohatství doporučením, že vnější světská sféra nám nemůže uškodit tolik jako naše vnitřní povaha ve své netečnosti vůči ziskávání více bo­hatství pro naši vnitřní existenci. Musíme mít na paměti toto: co přijde zvenčí, není tak důležité - to vše přichází a odchází. I tělo, které je právě středem našich myšlenek, zanikne. K čemu je proto hromadění takového množství energie ve spojení s tímto tělem? Je k tomu, aby probudilo z nitra vaší duše skutečného člověka ve vás. Pokuste se jej nalézt a snažit se pro něj sbírat pomoc. Tuto kampaň je možné uskutečňovat pouze ve spojení se sádhuem, svět­cem.

Promarněn je každý den, ve kterém se nesetkáme se světcem a nenasloucháme rozpravě o vnitřním smyslu a podstatě života. Toho si buďte plně vědomi a stejným způsobem dbejte o celou vaší osobu. Pečujte o své vlastní záj­my hledáním svého vlastního já. Nedbejte vnějšího světa a okolností a vnořte se hluboko do reality vnitřního bo­hatství. Nalezněte své vnitřní já a vnitřní svět, v kterém vaše vnitřní já žije. Snažte se nalézt onen domov. Zpět k Bohu, zpátky domů. Užijte svou energii pouze pro ná­vrat domů, a ne pro putování jinými zeměmi, zeměmi smrti. Snažte se vyhnout zemi smrti za každou cenu a vždy se snažte nalézt věčnou zemi. Je na vás, abyste pozna­li, že náležíte do oné země. Snažte se pochopit, co je váš domov a proč je to váš domov. Co pro vás znamená útě­cha domova? Je to místo, na které máme přirozené právo. Musíme přijmout skutečnost, že nejsme doma. Je-li však v nás nějaká touha domov hledat, pak patříme mezi ty šťastné.

Je pro nás nezbytné zjistit, jak ona vnitřní žízeň může být uhašena. Měli bychom cítit: "Svět je tu a já jsem tu, jsem však nespokojen. Jak může být mé vnitřní já uspoko­jeno?" Jinými slovy: jsme v nouzi a tážeme se, jakým po­stupem lze tuto nouzi odstranit. Nyní máme toto tělo z masa, ale znát vše o těle - o kostech, nervovém systé­mu, krvi, atd. - je zcela zbytečné. Vědět o skladbě krve, atd., je pouze zbytečný detail. Naše hledání by mělo být formulováno takto: "Kdo jsem a proč trpím? Nevím, jak se mám těchto potíží zbavit." Toto je všeobecná otázka, kterou je nutné, abychom se zabývali.

Athato brahma-jijnasa - "Odkud jsem přišel? Jak žiji a jaká je má budoucnost?" To jsou hlavní otázky, které by nás měly zajímat a my musíme soustředit veškerou svou energii, abychom nalezli řešení. Toto neplatí pouze pro jednu osobu - mne - to se týká celého stvoření.

Hledat zdroj všeho je povahou správného hledání, avšak tázat se na to či ono a stovky a tisíce věcí je pouze ztrátou energie. Dotazování bylo v Písmech, (šástra), vedeno takto: "Odkud jsem přišel? Co mne udržuje? Co mne čeká? Proč jsem nespokojený a jak mohu dojít svého vnitřního naplnění?" Veškeré dotazování by mělo sledo­vat tento příklad, jinak je v dotazování nějaká nemoc -není to správný dotaz. Dotazováním lze probudit více a více zvědavosti, bez konce. Proto se musíme naučit, jak se tázat, jak se ptát, a tím bude mít naše energie nějakou hodnotu a nebude promarněna.

Dotazování je bona-fide, když je namířeno k otázce, jak naplnit pravý cíl. Proto je třeba, abychom šetřili svou energií a usměrňovali ji správným směrem. Toto je Kali­juga - Věk sporů - a naší skutečnou a jedinou nápomoc­nou životní potřebou je společnost světců a Svaté Jméno Krišny - sadhu-sange krsna nama. V opačném případě, tj. odchýlením se od jejich svaté společnosti, můžeme být kdykoli svedeni.

sadhu-sange krsna-nama ei matra cai
samsara jinite ara kona vasttu nai

Tento základ všech instrukcí nám dal Šrí Čaitanja Ma­háprabhu. Pravil, že neexistuje nic cennějšího, co by nám pomohlo dostat se z nežádoucího prostředí. Zároveň upo­zornil, že v pronášení či zpívání Krišnova Jména je velmi nesnadné pokročit bez styku se světci, sádhuy. Proto je sadhu-sanga, spojení se světci, nanejvýš žádoucí. Musíme vyhledat společnost vzorově uvědomělé duše, světce. Tím do sebe vše zapadne. Králem světců, sádhuů, je guru. Gurudéva je král dobrotivých, který může vést. Neboť gu­ru je ten, kdo nás může vést uspokojivě. Komu jinak můžeme důvěřovat až po naše nejzazší chápání a komu se můžeme zcela oddat a odevzdat? Guru je tam, kde je naše hledání naplňováno až po naši nejzazší potřebu. Od něj přijde vyšší vedení ze shora, ze stále více a více povznese­nější sféry lásky. Je třeba, abychom se spojili s onou vyso­kou a nejjemnější vlnou, která pro nás bude nadmíru pro­spěšná. Toto je všeobecné pojetí.

Vcelku je třeba, abychom se snažili být vždy k dispozici vyš

Žádné komentáře:

Okomentovat