sobota 10. března 2018

"Uzamčená truhla s pokladem"-Šrí Šrímad Bhaktivédanta Nárájana Maharádža

Toto je výňatek z přednášky Šríly Narájana Mahárádže v jógistickém centru Átmánanda v New Yorku ze dne 12. července 1996.

Šríla Swámí Mahárádža předal ve svých knihách všechno. Věděl, že jednoroční, nebo dvouroční dítě, nebo dokonce pětileté by si nemohlo uchovat všechny informace. Otec nebo matka šetří peníze pro své děti, ukládají je do kasičky. Když dítě dospěje, bude způsobilé, aby si vzalo poklady uvnitř. Avšak před dospělostí by dítě promrhalo tento poklad. Podobně Šríla Swámí Mahárádža uchoval všechny své poklady v jeho knihách. Pokud je chcete otevřít, měli byste vědět, že klíč je v rukách bhágavaty (čistý, seberealizovaný oddaný).

 Existují dva bhágavatové – grantha-bhágavata, Védská skripta, a bhakta-bhágavata, čistý oddaný, který ztělesňuje tato skripta. Bhakta-bhágavata je nadřazený, tak, jako jsou bona fide bhaktové, kteří mají prému, klíčem k pochopení skript. Dokáží odemknout zámek. Šríla Swámí Mahárádža uložil poklad, který Šríla Rúpa Goswámí zanechal v Bhakti-rásamritě-sindhu a v jeho dalších knihách, a jeho vlastní knihy jsou plné pokladů. V jeho významech vidíme všechno učení, které je v knihách Šríly Rúpa Goswámího. Například Šrí Upadešámrita (Nektar pokynů) poskytuje postup, kterým můžeme jít do Vrindávanu a následovat Šrílu Rúpa Goswámího.

 Někteří lidé říkají: „Nejsme kvalifikovaní a nikdy nebudeme kvalifikovaní, abychom mohli slyšet o Góloce.“ Myslím, že to je velmi špatné, protože Šríla Swámí Mahárádža o tom napsal ve svých knihách. Až budeme zralí a kvalifikovaní, pak můžeme ve skutečnosti zakusit ten nektar a jít na to místo, o kterém napsal Šríla Rúpa Goswámí, Šríla Krišnadása Kavirádža Goswámí, Šrí Vjásadeva a Šríla Bhaktivédánta Swámí Mahárádža.

Žádné komentáře:

Okomentovat